Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZENT LÁSZLÓ FÜVE

2010.03.05

SZENT LÁSZLÓ FÜVE

– Erdélyi népmonda nyomán –

 

Hatalmas termetű volt Szent László király, egy fejjel kimagaslott vitézei közül. Harcban olyan volt, mint a bátor oroszlán, békében meg olyan, mint a kegyes pásztor. Egykor ezt énekelték róla:

Üdvöz légy, kegyelmes Szent László király, Magyarországnak édes oltalma, Szent királyok közt drágalátos gyöngy, Csillagok között fényességes csillag.

 

Amikor a pestis, a döghalál pusztítani kezdett, az egész nép László királyhoz futott, mindenki tőle várt segítséget. Mint a juhok a jó pásztorhoz, úgy tódultak a király sátorához. Szent László pedig Istenhez könyörgött, tőle várt segedelmet. Isten egy éjszaka álmot küldött a királyra. Egy angyal jelent meg a szent király előtt, és azt mondta neki:

– Vedd íjadat és tegzedet, menj ki sátrad elé, és minden célzás nélkül bocsásd el nyílvessződet. A vessző megmutatja, mit kell tenned.

 

Amikor László király felébredt, hozatta íját és tegzét, kilépett sátrából, felhúzta íját, aztán célzás nélkül elbocsátotta a nyílvesszőt. A nyílvessző messze szállott, s ahol lehullt, egy genciána fűszálat átütött. A genciána, a keresztesfű kenőcse mentette meg a népet a döghaláltól, s ezt azóta is Szent László füvének nevezi a nép.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Koszonom

(Kovacs Alpar, 2019.04.04 19:54)

koszonom szepen a feltoltest

awdsxa

(eeewadwwadawe, 2019.03.29 07:40)

qewdadadaqdea

HUHU

(RTRRRRT, 2013.09.06 14:23)

KIGJDPDFGDFDFCFCDDDDSHBHLOVFJTZLJTRLJIHRTKKILOLEKKLO NGH