Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KUN LÁSZLÓ SZEMBESZÁLL AZ EGY HÁZZAL

2010.03.05

KUN LÁSZLÓ SZEMBESZÁLL AZ EGY HÁZZAL

– Lodomér érsek levele és Thuróczi János krónikája nyomán –

 

Volt a királynak egy Erzsébet nevű húga, akit apácának neveltek, ott élt a dunai Nyulak szigete kolostorában. Kun László pedig nem törőd ott a hely szentségével, a kolostorból elraboltatta húgát, és férjhez adta egy cseh főúrhoz. De már ezt nem tűrhette az egyház! Lodomér esztergomi érsek elküldött a királyhoz két tiszteletre méltó papot, s a két tisztelendő meg akarta magyarázni a királynak, hogy nagy bűnt követett el, amikor húgát erőszakkal elraboltatta. De nem juthattak ám szóhoz! Mert ahogy beléptek, a király goromba szavakkal támadt rájuk:

– Ha tizenöt vagy még annál is több húgom lenne, s mind apáca, csak kiragadnám őket a kolostorból, és törvényes vagy törvénytelen házasságra adnám a testvéreimet, hogy erős rokonságot állítsak magam mellé. Nem törődöm én vele. hogy amit cselekszem, megfelel-e az egyházi törvényeknek. A magam számára én vagyok a törvény, és nem tűröm, hogy valamiféle papok engem korlátozzanak.

Ezzel a király befejezte. A papok szólni akartak, de a király kardja markolatára tette a kezét, és ajtót mutatott. Erre a papok dolgukvégezetlenül eltávoztak. Magyarország dicsőségének fénye Kun László idejében egészen elhalványodott. Az országban háborúskodás folyt, egymás után borították tűzbe a falvakat és a városokat, az egyetértést lábbal tiporták, az ember farkasa lett embertársának. A nagy ínség miatt a gazdagok elszegényedtek, a nemesek paraszti sorba süllyedtek, a parasztok pedig nyomorúságban éltek. A sok háborúskodás, pusztítás, tűzvész és rablás miatt az igásállatok úgy elfogytak az országban, hogy a kétkerekű kordét az emberek húzták, akik barmok módjára szekérbe fogva az állatok munkáját végezték. El is nevezték ezt a kordét László király szekerének, mert Kun László uralkodása alatt fogták először hámba az embereket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.