Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ANDORÁS VITÉZ

2010.03.02

ANDORÁS VITÉZ

– Székelyföldi népmonda nyomán –

 

 

Örült az egész ország, örvendezett a kereszténység is, amikor I. Istvánt királlyá koronázták. Fényes ünnepséget rendeztek, még lovagi tornára is meghívták a vitézeket. El is jöttek a vitézek a világ minden tájáról, hogy erejüket és ügyességüket összemérjék a magyarokéval.

 

Az ifjú király erősen aggodalmaskodott, mert félt, hogy szégyenben maradnak a vitézei. Attól tartott, hogy az új vívást, a lándzsatörést a magyarok még nem tanulták meg, és elmaradnak a nyugati vitézek mögött. Nem is hiába aggódott. Egymás után hulltak porba a magyar vitézek, és már-már úgy látszott, hogy egy német vitéz lesz a győztes. De ekkor előlépett egy Andorás nevű vitéz, aki azt mondta a társainak:

 

– Életre-halálra hívjátok a németet!

 

 

Kihívták, és a német el is fogadta. A két vitéz előrefeszített lándzsával vágtatott egymás ellen. Akkora erővel csaptak össze, hogy a két lándzsa mindjárt miszlikbe szakadt. A német lovag megingott a nyeregben, Andorás keményen tartotta magát. Ezután kardot rántottak. Andorás csak egyet vágott, de azzal az egy csapással kettéhasította a német vitézt, pedig tetőtől talpig páncélba volt öltözve. A király mindjárt vitézei közé választotta, címert is készíttetett neki. Andorás vitéz címerén egy páncélos vitéz áll, kétoldalt pedig dühös oroszlánok, amelyek koronát viselnek. Andorás vitéz vezér lett a király seregében. Olyan bátran harcolt Gyula vezér ellen, hogy István király Erdély helytartójává tette.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

fjf jkfkglhf jfhjhfjkdh jjf

(Lsjmbf jf hf , 2011.12.01 16:51)

ffl;d fj; odflgu2912duj e1kw e1kljs d!lksd

szalo77ki.reni

(szalóki renáta, 2010.12.07 18:48)

csááááááá reni vagyok teélsz Androás ?????????