Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A MAGYAROK SZIMFÓNIÁJA

2010.03.02

A MAGYAROK SZIMFÓNIÁJA

– Szent Gellért legendája nyomán –

 

 

Egyszer Gellért püspök, aki egy bajba jutott hívén segíteni akart, egyik hű társával, Walter mesterrel a királyhoz sietett. Ahogy mentek, egyszer csak elesteledtek, ezért egy erdős részen, amely disznók makkoltatására nagyon alkalmas volt, megszállottak. A vándorok eltörődött testtel elaludtak, s hát éjféltájban nagy zúgást hallottak. Erre mind a ketten felriadtak. Malomkő zúgását hallották, pedig ott a közelben nem állott malom. Elcsodálkoztak a malomkőzúgáson, és még jobban, amikor egy dal is felcsendült: a kézimalmot hajtó asszony dalolni kezdett. Amikor a püspök a dalt meghallotta, odafordult Walter mesterhez, és azt kérdezte tőle:

– Hallod-e a magyarok szimfóniáját, miképpen szól?

 

 És mind a ketten nevettek azon az éneken. Az asszony erről semmit sem tudott, csak forgatta a malomkövet, és énekelt tovább. Az ének pedig felszállt a magasba. Gellért püspök nem alhatott tőle, ezért elővett egy könyvet, és az ágyban olvasni kezdett. De nem tudott a szent könyvre figyelni, ezért ismét Walter mesterhez fordult, és azt kérdezte tőle:

– Mi ennek a dallamnak a lejtése? Te értesz hozzá, hiszen kántor is vagy. Aztán meg ugyan ki énekel éjszakának idején? Mert úgy megragadott ez az ének, hogy az olvasást sem folytathatom miatta.

 

 Azt mondta erre Walter mester:

– Egy népdal dallamát halljuk. Ami pedig a személyt illeti: a házigazdának a szolgálója énekel, aki kézimalmon gazdája gabonáját őrli.

 

 

Kérdezte a püspök:

– Ügyességgel vagy erővel hajtják-e a malmot?

 

 

– Ügyességgel is, meg emberi erővel is, mert a szolgáló saját kezével forgatja körbe a malomkövet.

 

 

Azt mondta erre a püspök:

– Milyen csodálatos dolog ez! Ha ügyesség, emberi ész nem volna, ugyan ki tudná a fáradságos munkát elviselni? Boldog ez az asszony, aki másnak hatalma alatt él, és nehéz szolgálatát ilyen vidáman, zúgolódás nélkül végzi.

 

 

Gellért püspök nem feledkezett meg a szolgálóról, másnap nem csekély összegű pénzt adatott neki.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

JKISS1031@Cox.net

(Jozsef M. Kiss, 2011.03.19 22:30)

Kedves Honfitarsaim.
Amerikaban elo magyar("56os") vagyok -egykori "kemme zullott disszidens".
Valamikor regen, meg a "KirKat" kisgimnazista koromban tanultunk egy verset, "A magayrok szimfoniaja". Szeretnem felolvasni az itteni magyar klubbunkba az evi "magyar versesten" de seholl sem talalom a szoveget. Nagyon halas lennek ha valaki elkuldene a fenti cimemre.
Honfitarsi udvozlettel Kiss Jozsef