Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEHEL KÜRTJE

2010.03.02

LEHEL KÜRTJE 
– A Képes Krónika nyomán – 


I. Konrád császár uralkodása alatt történt, hogy a magyarok Németországot erősen feldúlták. De amikor Augsburg városához érkeztek, ott erős ellenállásra találtak, mert Ulrik püspök és a sváb urak csapatai vitézül szembeszálltak velük. Pedig a magyarok ezt a várost mindenképpen el akarták foglalni. A város lakói pedig követeket küldtek a császárhoz, és megüzenték neki, hogy erősen szorongatják őket a magyarok. Konrád császár nem is váratott magára: nagy sereggel indult a város felmentésére. 

A magyarok pedig vigyázatlanok voltak, ezért a német és olasz hadsereg váratlanul rohanta meg őket. Még menekülni se bírtak, mert a támadó seregek a Lech folyónak szorították őket, az pedig az esőzések következtében erősen megáradt. A folyó partján az ellenség a magyarokat megszorította, egy részüket kegyetlenül meggyilkolta, másokat pedig fogságba vetett. Fogságba ejtették ezen a helyen Lehel és Bulcsú kapitányt is. Mindjárt a császár elébe vezették őket. A császár megkérdezte a vezérektől, ugyan miért olyan kegyetlenek a keresztényekkel szemben. Erre így feleltek: 

– Mi vagyunk a magasságos istennek bosszúállása, ő küldött rátok ostorul. 

A császár pedig így szólt: 

– Válasszatok magatoknak olyan halált, amilyent akartok. 

Lehel így felelt neki: 

– Hozzák ide a kürtömet, előbb megfúvom, aztán válaszolok. 

Odahozták a kürtjét, ő pedig közelebb lépett a császárhoz, mintha a kürt fúvására készülne, és a császárt a kürttel olyan erősen homlokon vágta, hogy attól az egy csapástól a császár meghalt. Lehel azt mondta: 

– Előttem jársz, és szolgám leszel a másvilágon! 

Ugyanis a szittyáknak az a hite, hogy akiket életük folyamán megölnek, azok a másik világban nekik szolgálni tartoznak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Valaki?

(LOLZ, 2015.03.05 17:04)

Valaki GTS Dayz?

Kód meghallgatása

(Hozzászólás megtekintése, 2015.03.05 17:00)

K L 9 A 6

rtrbh

(gfb gd, 2013.04.12 09:10)

ervfgthn