Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOTOND LEGYŐZI A GÖRÖG ÓRIÁST

2010.03.02

BOTOND LEGYŐZI A GÖRÖG ÓRIÁST 
– A Képes Krónika nyomán –

Nemsokára újabb kalandra indultak a magyarok, betörtek Bolgáriába, majd megrohanták és körülzárták Konstantinápoly városát. Ekkor a görögök megállapodtak a magyarokkal, és egy vitézt, aki akkora volt, mint egy óriás, kiküldtek birkózni. Ez a görög egyszerre két magyarral akart megküzdeni, és azt mondta, hogy ha mind a kettőt le nem győzi, akkor a görög császár a magyarok adófizetője lesz. Ez módfelett bosszantotta a magyarokat, ezért kiszemeltek egy vitézt, aki szembefordult a göröggel, és azt mondta neki:

– Én Botond vagyok, igaz magyar, s legkisebb a magyarok közül. Végy magad mellé két görögöt, az egyik elszálló lelkedre ügyeljen, a másik holttestedet eltemesse, mert egészen bizonyos, hogy a görög császár a magyarok adófizetője lesz.

Ekkor a magyarok Apor nevű kapitánya, aki annak a seregnek parancsnoka volt, azt parancsolta Botondnak, hogy induljon bárdjával a város kapuja ellen, és úgy mutassa meg erejét. Elment hát Botond az érckapuhoz, és egy hatalmas csapással akkora lyukat vágott rajta, hogy azon a nyíláson egy ötéves gyerek ki és be kényelmesen eljárhatott. Amíg Botond ezt tette a görögök és a magyarok szeme láttára, a többiek előkészítették a viadal helyét. A város kapuja előtt egy kurta óráig tusakodtak egymással, végül Botond úgy földhöz teremtette a görögöt, hogy az a lelkét nyomban kilehelte. A görögök császára és a felesége, akik ott állottak a város bástyáján, ezt nagy szégyennek tartották, ezért arcukat elfordították, és felsiettek a palotába. De amikor a magyarok az adót követelték, amiért a küzdelem folyt, a görög császár kinevette őket. Erre a magyarok felhagytak a város ostromlásával, és egész Görögországot elpusztították. Sok aranyat, drágakövet és számtalan barmot zsákmányoltak, és gazdagon megrakodva tértek vissza öveikhez.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

geto54

(debreci bozsi , 2013.04.11 11:39)

feher lo

zilnyi miklos 4

(szanto arni, 2013.04.11 11:22)

feher lo fia

HGFDHTFFDC

(BECSEK ICA ELVIRA , 2013.04.11 11:37)

BOTOND LEGYOYI A GOROG ORIAST

SUJFGV

(ORDOG ROBI, 2013.04.11 11:19)

BOTOND LEGYOYI A GOROG ORIAST

dozsa gyorgy nr 8

(szanto isvan , 2013.04.11 11:19)

verszerzodes

dozsa gyorgy nr 8

(gaspar vanda, 2013.04.11 11:16)

boton legyozi a gorog oriast