Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LAJOS KIRÁLY MEDVEVADÁSZATA

2010.09.28

LAJOS KIRÁLY MEDVEVADÁSZATA

– A Minorita krónikája nyomán –

 

Mindig a nagyvadat űzte Lajos király, Zólyom megyében is medvére vadászott.Lesen állt a havasban, amikor váratlanul megrohanta egy sebesült medve. A király vakmerőén szembefordult az állattal, pedig olyan közel volt, hogy csak vadászgerelyét használhatta.A medve a gerelyt egy csapással félreütötte, aztán rárohant a királyra, és leterítette a földre.

A király annyira bízott vadászszerencséjében, hogy egészen egyedül, minden kíséret nélkül állott azon a helyen, ezért senki sem segíthetett rajta. A megdühödött medve marcangolni kezdte a király lábát: huszonhárom sebet ejtett rajta.

Szerencsére Besenyő János meghallotta a király kiáltását, és mindjárt segítségére sietett. Karddal rohant a medvére, és néhány csapással megölte, így mentette meg a királyt a halál torkából.

Akkor érkezett meg a király vadászmestere, Horvát Novak, és gondoskodott a sebesült király elszállításáról. De arról is gondoskodott, hogy a megmentésért járó jutalmat felvegye, mert Besenyő Jánost onnan gorombán elkergette, és az egész udvarral elhitette, hogy a medvét ő ölte meg.

A király súlyos sebeiből nemsokára felgyógyult, de Besenyő János soha jutalmat nem kapott.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

oldalellenores

(oldalellenorzo, 2020.04.27 21:58)

Ez egy nagy Szar!
:(