Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. KÁROLY KIRÁLY LEGYŐZI CSÁK MÁTÉ SEREGÉT

2010.09.28

I. KÁROLY KIRÁLY LEGYŐZI CSÁK MÁTÉ SEREGÉT

– A Képes Krónika nyomán –

 

Valóságos kiskirály volt Csák Máté a Felvidéken, hatalmas birtokát egész hadsereg védelmezte. De még egy erős vár is őrizte a birtokot, s ha erős ellenség támadott, Csák Máté bevonult Trencsén várába, és ott védekezett. Amikor I. Károly király elhatározta, hogy a főurak hatalmát megtöri, sereget indított Csák Máté ellen is. Nemsokára Trencsén vára alatt állott, és ostromolni kezdte az erősséget.

De Csák Máté sem hagyta magát: amikor meghallotta, hogy a király ostrom alá vette a várat, egész seregét ellene indította, sőt még fogadott is ezerhétszáz lándzsást, úgy vonult a vár alá. Ekkor a király belátta, hogy ekkora sereggel nem szállhat szembe, ezért elvonult a vár alól, és a Szepességben katonákat toborzott. Csák Máté pedig ezalatt Kassa városa ellen vonult. Már javában ostromolta a várost, amikor a hírszerzők jelentették, hogy a király nagy sereggel közeledik. A király serege a Hernád folyó völgyében vonult fel, Csák népe pedig a magaslatokat foglalta el.

Csák Máté katonái úgy rohantak le a dombokról, mint az áradat, és mindjárt elsodorták a király első csapatait. Sokan elestek a király vitézei közül, elhullott még Györké is, a király zászlóvivője.

De a király nem rettent meg, vitézül tovább harcolt. Hullottak a vitézek, mint ősszel a falevél, elestek a király legjobb katonái, mégis övé maradt a győzelem. Így törte meg I. Károly király a felvidéki Csák Máté hatalmát, és így állította vissza a királyok ősi dicsőségét.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.